Kan åderbråck vara farligt?

Först och främst – vad är egentligen åderbråck? Det handlar om att de ytliga venerna i benen har klaffar som inte håller tätt; det leder i sin tur till att venerna i fråga skjuter ut och bildar fullt synliga “ormar” som ringlar sig – eller lägger sig som ett nät – över vissa områden. Låter läskigt? Ja, men det är totalt ofarligt.

Ett åderbråck per se är inte farligt, men det kan emellertid leda till andra saker som i sin tur kräver åtgärder. Här kan vi nämna eksem, hudförändringar, tyngdkänsla i benen, svullnader, klåda och bensår som några exempel på där andra åtgärder brukar rekommenderas. Vi säger andra åtgärder då man normalt sett inte behöver göra någonting om man får åderbråck. Det är som sagt inte farligt och det hämmar heller inte i vare sig vardag eller i exempelvis ett aktivt idrottsutövande.

Däremot så kan det hämma på annat sätt. Åderbråck är inte snyggt och det är inte särskilt skoj att visa upp dessa i mer avklädda situationer; många har problem med att besöka simhallen, stranden, gymmet eller ser hela sommaren som en ren plåga som en följd av sina åderbråck. Det behöver man inte göra.

Möjligt att operera bort åderbråck

Även om det ofta krävs andra problem för att operera ett åderbråck så är det ändå fullt möjligt att behandla ett sådant om det enbart sker i ett mer estetiskt syfte. Skillnaden då är att man får bekosta operationen ur egen ficka. Här får man räkna med att det – beroende på vilken behandling som är bäst lämpad – kan komma att kosta dryga tjugotusen kronor. Vi kan ge några exempel på metoder som normalt brukar användas i samband med att någon vill bli av med åderbråck:

  • Laser. Med hjälp av laser så kan man – förenklat – försluta en ven från insidan, hela vägen från ljumske ner till benet där åderbråcket syns. En metod som passar de felsta och särskilt de som aldrig tidigare blivit behandlade. En behandling med laser är en modern teknik som ger goda resultat, minimal konvalescens och inga ärr att tala om. Det är dock en dyr behandling.
  • Virknålsteknik. För att få bort åderbråck med hjälp av virknålsteknik så används speciella instrument där man drar ut de synliga bråcken genom millimeterstora hål. Den här metoden passar bra i kombination med ovan nämnda laser och har väldigt stora uppsidor både sett till effekt och den minimala konvalescenstiden.
  • Stripping. Den gamla tidens teknik – som fortfarande används och fungerar. Vi skulle dock säga att andra metoder – se laser och virknålsteknik – är bättre. Vid stripping så skär man ett snitt vid ljumsken och sänker ned en vajer som drar upp den ven som orsakat åderbråcket. En fördel med denna metod är att den är väldigt beprövad. Men, det handlar om ett onödigt stort ingrepp som kräver en ganska lång konvalescens. Det finns en anledning till varför fler och fler överger denna teknik till förmån för andra.
Kan åderbråck vara farligt?